A turisták rendszerint a helyi múzeumok és az útikönyvek által fontosnak jelzett látnivalók listájával érkeznek a külföldi utazásaikra, így általában számos olyan sajátosságot nem vesznek észre, ami esetleg közelebb állna az ízlésükhöz. Nézzünk meg ezek közül néhányat Magyarországon, hogy itthonról elindulva kezdjem virtuális múzeum látogatásaimat.

Múzeumok és környezetük

Szépművészeti Múzeum éjjel

Egyetlen budapesti múzeum kiállításainak anyagát is értelmetlen lenne bezsúfolni ide, hiszen ezek számos prospektusban és útikönyvben megtalálhatóak.

A múzeumok közül még egyet emelek itt ki, első sorban az elhelyezkedése miatt, ugyanis ez az épület a Szépművészeti múzeummal szemben található.

A budapesti Múcsarnok a Hősök terén

A Szépművészeti Múzeumnak és a Műcsarnoknak helyet adó Hősök tere önmagában is látványos turisztikai központ, így itt ízelítőül egy esti légifelvételt mutatok be, melyen a Szépművészeti múzeummal együtt látható. 

Hősök tere Budapesten a Szépművészeti Múzeummal

Templomok és belső terük

A templomok jelentős része múzeumként is üzemel az istentiszteletek mellett, hiszen ezekben számtalan felbecsülhetetlen értékű, illetve lenyűgöző látványt nyújtó műalkotás található.

budapesti Mátyás templom épülete

Érdemes bepillantani a Mátyás templomba, hiszen az oltár mögött látható ólomüveg ablak ragyogó színeit elnézve rögtön láthatjuk, mennyi minden nem fér bele egy útikönyvbe.

Mátyás templom főoltára és ólomüveg ablakai

A templomoknál maradva hagyjuk itt a fővárost, és Budapest után látogassunk el Zalaegerszegre, ahol szintén egy székesegyház, a Mária Magdolnának szentelt katedrális a célpont.

Zalegerszegi Mária Magdolna templom

Nézzünk be ide is, hogy szemügyre vehessük, a belső tér festményei és egyéb művészeti alkotásai miként szolgálták egyidejűleg a hívők áhítatát és oktatását.

Mária Magdolna templom főoltár háttérképpel

A bevezető lezárásaként látogassunk el egy olyan templomba, ami már legfeljebb az interneten kutató turisták listáján található meg, pedig szintén több száz éve áll a hívek rendelkezésére.

győrasszonyfai katolikus templom

A művészeti ágak között mostohagyermeknek számító iparművészet látványos ágazata a templomok színes ablakainak ólomüvegezése, nem véletlen tehát, hogy nem a számtalan helyen elemzett szobrokat és festményeket emeltem ki a templomoknál.

Sikabonyi templom ólomüveg ablaka

Igyekeztem úgy összeállítani ezt a bevezetőt, hogy ebből láthatóvá válhasson, nem csak a mindenki által ismert turista látványosságokat, múzeumokat és műalkotásokat szeretném bemutatni a galériákban, hanem kevésbé publikált, de nem jelentéktelenebb művészeti szépségeket is.